Monday, May 24, 2010

Resepi ayam masak merah (warisan ibu)..


Makanan ni merupakan makanan warisan daripada ibu saya.. dan ilmu resepi ni diturunkan pada saya..
Senang je masak hidangan ni.. lets see the ingredients...

Bahan-bahan:
1. Ayam :1 ekor yang telah digoreng (goreng macam ayam goreng biasa)
2. Tomato puri : 1 tin kecil
3. Cili kering : 10 biji direbus dahulu sehingga mendidih dan dibuang biji dan toskan (siapa suka pedas boleh tambah)
4. Bawang besar : 2 biji
5. Bawang kecil : 5 biji
6. Bawang putih : 4 biji
7. Halia : 2 cm
8. Minyak
9. Garam : secukup rasa
10. Gula : secukup rasa

Cara memasak:
1. Kisar (Cili kering, bawang besar, bawang kecil, bawang putih, halia)
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau
3. Isikan tomato puri dan goreng sehingga pecah minyak..
4. Pastikan cili kering dan tomato digoreng sehingga masak dan garing.. jika tidak mungkin anda akan mengalami sakit perut..
5. Masukkan garam dan gula..
6. Masukkan ayam goreng dan kacau sehingga sebati...
7. Hiaskan dengan hirisan daun bawang...
8. Sedia untuk di hidang..

Hidangan untuk 10-13 orang...
Masa : 15-20 minit
Selamat mencuba..
Jika anda komen atau soalan boleh diajukan..