Monday, May 24, 2010

Resepi ayam masak kicap (warisan ibu)..

Resepi ni daripada ibu saya juga... sedapnye.. lame xmakan... tp skang jarang masak sb duk hostel... huhu.. nk berkongsi resepi.. ?? jom ikuti bersama sy.. junior chef nurhayu...

Bahan-bahan:
1. Ayam : 1/2 ekor (pastikan telah di goreng > ayam goreng)
2. Kicap : mangkuk kecil
3. Halia : 2cm
4. Gula : secukup rasa
5. Garam : secukup rasa
6. Bawang besar : 1 biji (dihiris cube)
7. Bawang putih : 2 ulas
8. Daun bawang : Di racik untuk hiasan
9. Sos tiram : 3 sudu besar
10. Lada hitam : 15 biji
10. Air : 100ml
11. Sedikit minyak masak

Cara memasak:
1. Tumbuk hancur (halia, bawang putih, lada hitam)
2. Panaskan kuali dan minyak.
3. Tumis bahan yg telah ditumbuk sehingga naik bau.
4. Masukkan kicap sos dan tiram
5. Setelah 5minit, masukkan air dan masak sehingga pekat
6. Masukkan garam dan gula
7. Masukkan ayam serta bawang besar
8. Kacau sehingga sebati.
9. Sedia untuk dihidang dan hiaskan dengan daun bawang.

Hidangan : 5 orang makan
Masa : 15-20 minit
Selamat mencuba..
Jika da sebarang komen boleh diajukan...